ABC liikennemyymälät
ja carwashit

ABC
liikenne-
myymälät
ja CarWashit

ABC
Tero Vaahto

Jatkuva parantaminen tuo tyytyväisempiä asiakkaita

ABC-toimialalla keskityttiin vuonna 2018 arkisen tekemisen kehittämiseen ja asiakaspalvelun parantamiseen. Toimintatapoja ja -malleja hiomalla, henkilöstön monitoimipaikkatyöskentelyä lisäämällä ja palvelukokonaisuutta täydentämällä onnistuttiin nostamaan asiakastyytyväisyyttä entisestään.
– Palvelujemme kehittyminen näkyy sekä asiakastyytyväisyystutkimuksissa että asiakkailta saaduissa suorissa palautteissa, ABC-toimialajohtaja Heikki Tervanen kuvailee.

1,7 miljoonaa ruoka-annosta
ABC-ravintolat muodostavat Keski-Suomen suurimman ravintolaketjun: vuonna 2018 Keskimaan seitsemässä ABC-liikennemyymälässä syötiin noin 1,7 miljoonaa noutopöytä-, á la carte- ja pikaruoka-annosta. Kasvussa olivat sekä noutopöydän että pikaruoan myynti.

Suurin Finnmarin myymälä
ABC Marketeissa jatkettiin valikoimien ja palvelujen kehittämistä. ABC Palokan yhteyteen avattiin toukokuussa Keski-Suomen suurin Finnmarin myymälä. Palokan lisäksi Finnmarin tuotteet löytyvät Hirvaskankaan ja Viitasaaren ABC-liikennemyymälöistä.

Jenni Sorsa
” Mahdollisimman hyvä asiakaspalvelu
on joka paikassa yhteinen nimittäjä,
vaikka sitä tehdäänkin eri ihmisten kanssa.”

Monitoimipaikkatyöskentelyllä
lisää työtunteja

Keskimaa mahdollistaa henkilökunnalleen työskentelyn useammassa kuin yhdessä toimipaikassa. Tavoitteena on lisätä työn mielekkyyttä, monipuolisuutta ja vaihtelevuutta sekä tarjota osa-aikaisille työntekijöille lisää työtunteja. Monitoimipaikkatyöskentelyssä eli motoilussa pisimmällä ollaan ABC-toimialalla. Esimerkiksi Seppälän ABC Pesukadun työntekijöistä työskentelee kahdessa tai useammassa toimipaikassa yli 80 %. ABC Palokassa monitoimipaikkatyöskentelijöitä oli kaikista työntekijöistä neljännes ja ABC Keljonkankaalla sekä ABC Vaajakoskella viidennes.

Motoilu antaa energiaa työhön
Vaajakosken ABC:n työntekijät Jenni Sorsa ja Mikael Könönen ovat tarttuneet rohkeasti monitoimipaikkatyöskentelymahdollisuuteen.
– Motoilu on kivaa vaihtelua. Samalla pystyy laajentamaan omaa osaamistaan ja näkemään erilaisia työympäristöjä. Esimerkiksi ruoan menekissä on todella isoja eroja liikennemyymälöiden välillä, mikä vaikuttaa kokin työhön merkittävästi. Kaikissa Apseissamme on ollut mukavaa tehdä töitä. Hyvä yhteishenki edistää työhyvinvointia ja lisää työhön energiaa, kommentoi kokki Jenni Sorsa.

– Mahdollisimman hyvä asiakaspalvelu on joka paikassa yhteinen nimittäjä, vaikka sitä tehdäänkin eri ihmisten kanssa. Motoilu tuo vaihtelua, näkee erilaisia toimintatapoja, oppii uutta ja saa lisää tunteja sekä isomman palkan, marketkaupan osaaja Mikael Könönen toteaa.

img_3559_400x402
”Vaajalan ABC CarWash lunasti
paikkansa ensimmäisen täyden
toimintavuotensa aikana.”

Autopesupalvelujen ennätysvuosi

Keskimaan autonpesupalvelujen kova kysyntä jatkui vuonna 2018. Asiakkaat arvostavat autonpesupalvelujen tarjoamaa helppoutta sekä ympäristöystävällisyyttä, jonka merkitys korostuu ympäristötietoisuuden lisääntyessä. Edellisen huippuvuoden jälkeen pesumäärässä tehtiin jälleen vuonna 2018 uusi ennätys. Kiireisimmät ajat autonpesupalveluissa ovat maalis-huhtikuu sekä loppusyksy.
– Jo useamman vuoden ajan ykkösenä koko ABC CarWash -ketjussa on ollut Seppälän Prisman ABC Pesukatu, jonka valttikortteja ovat puhtaan auton ohella nopeus ja hyvä palvelu. Uusi auto voidaan ottaa sisään puolentoista minuutin välein, vaikka esipesu tehdään aina käsityönä, autopesupalveluja päälliköivä Janne Nybacka kuvailee.

Vaajalan ABC CarWashin pesuaikaa lyhennetty
ABC Pesukadun lisäksi Keskimaalla on ABC CarWash -pesuautomaatit Äänekoskella sekä Jyväskylässä Palokassa ja Vaajakoskella.
– Syksyllä 2017 avattu Vaajalan ABC CarWash lunasti paikkansa ensimmäisen täyden toimintavuotensa aikana. Asiakkaiden toiveiden mukaisesti pesuautomaatin toimintaa hienosäätämällä pesuun käytettävää aikaa on onnistuttu lyhentämään reilut 10 prosenttia.

img_3407_400x400
”ABC S-market Vaajalan
ensimmäinen täysi
toimintavuosi on ollut menestys.”

Polttonestekauppa edelleen kasvussa

Vuonna 2018 Keskimaassa tankattiin ABC-polttonestelitroja yli 2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Polttonesteiden litramyynti kasvoi jo neljäntenä peräkkäisenä vuonna, lisämyynnin kertyessä Smart dieselistä. Kasvu oli selvästi alan yleistä kehitystä enemmän.
– Markkinaosuutemme kasvuun on vaikuttanut muun muassa Korpilahdelle kesäkuussa 2018 valmistunut ABC-automaattiasema sekä ABC S-market Vaajala, jonka ensimmäinen täysi toimintavuosi on ollut menestys. Vielä enemmän myyntiä on siivittänyt kilpailukykyinen hinnoittelumme, palvelupäällikkö Lauri Salo toteaa.

Keskimaalla oli vuoden lopussa yhteensä 34 ABC-polttonesteen myyntipistettä Keski-Suomessa, pohjoisin Pihtiputaalla ja eteläisin Kuhmoisissa.

Helppoa ja turvallista tankkausta ABC-mobiililla
Vuoden 2018 lopussa mobiilitankkaaminen siirtyi S-mobiilista ABC-mobiiliin. Kaikilla ABC-asemilla käytössä oleva mobiilitankkaus on helppo, sujuva ja turvallinen tapa tankata. Mobiilitankkaamisessa maksukorttia ei tarvitse käyttää lukulaitteessa, eikä siksi kortin kopiointi ole mahdollista. Mittarin ja maksukortin valinta sekä katevaraussumman vahvistaminen tapahtuu puhelimella, jonka jälkeen autosta voi nousta suoraan tankkaamaan. Kuitti tankkauksesta tulee puhelimeen pikimmiten sen jälkeen, kun pistooli on asetettu paikoilleen.