ABC

ABC

ABC luvut

ABC-liikennemyymälät ja autopesulat

ABC-liikennemyymälöissämme vuosi 2020 käynnistyi vauhdikkaasti sekä asiakasmäärillä että myynnillä mitattuna. Hieno startti taittui kuitenkin tavattoman nopeasti valmiuslain käyttöönoton jälkeen maaliskuun puolivälissä. Asiakkaat vähensivät radikaalisti liikkumistaan, mikä vaikutti välittömästi sekä liikennemyymälöidemme sisäkauppaan että polttonestemyyntiin.

Koronarajoitusten vuoksi seitsemästä liikennemyymälästämme neljä oli suljettuna polttonestemyyntiä lukuun ottamatta noin yhdeksän viikon ajan. Hirvaskankaalla, Keljonkankaalla ja Vaajakoskella pidimme paikallisen ruokahuollon kannalta tärkeät ABC Marketit avoinna supistetuilla aukioloajoilla. Ravintolaruoan take away-palvelussa keskityimme aluksi Hirvaskankaalla Hesburgeriin, mutta toiminta laajentui kevään kuluessa myös muihin ruokatuotteisiin sekä useampaan ABC-toimipaikkaamme.

Koronatilanteen rauhoituttua kesäkauppa sujui ABC-toimialallamme hienosti. Vuosimyynnistä menetettiin 16 %, mikä oli olosuhteet huomioiden hyvä saavutus – etenkin, kun maakunnassamme keskellä Suomen yleensä paljon liikkuvat ryhmämatkalaiset puuttuivat liikennemyymälöidemme asiakasvirrasta käytännössä kokonaan. Polttonestekaupassa litramyynti väheni merkittävästi keväällä, mutta palautui sen jälkeen liki normaalille tasolla.

ABC-henkilöstömme osoitti vuoden aikana hienoa ammattilaisuutta ja sopeutumiskykyä. Henkilöstö liikkui koko vuoden ajan joustavasti toimipaikasta toiseen, sekä toimialan sisällä että laajemmin Keskimaassa. Selviäminen koronavuodesta hyvillä arvosanoilla onnistui pitkälti työntekijöidemme ammattitaidon ja moniosaamisen ansiosta.

Kun Hirvaskankaan ABC liki 14 vuotta sitten äitienpäivänä avattiin, tarkoituksena oli, ettei ovia suljeta asiakkailta koskaan. Vaan tuli korona ja tuli päivä 27.3.2020, jolloin lukitsemattomiksi ajatellut ovet laitettiin iltakymmeneltä säppiin.

– Onhan ovien lukitseminen yöksi ainutkertaista, varsinkin kun supistetun aukioloajan sekä ravintolapuolen sulkemisen arvaamme kestävän pitkään, liikennemyymäläpäällikkö Olli Kinnunen kuvaili tunnelmia.

Rajuun muutokseen Hirvaskankaalla osattiin varautua jo muutaman päivän ajan.

– Asiakkaat reagoivat valtiovallan taholta annettuihin suosituksiin ja rajoituksiin todella nopeasti. Esimerkiksi noutopöydän myynnit romahtivat hetkessä viidennekseen normaalista.

Ravintolan pöydät ja tuolit kasattiin seinien vierustoille ja kulku salin puolelle estettiin astianpalautusvaunuilla, tolpilla ja hihnoilla. Työvuorolistalle jäi alkuvaiheessa vain kahdeksan henkilöä, mutta huhtikuun loppuun mennessä oli jo kymmenkunta työntekijää kutsuttu takaisin töihin. Täysi miehitys tarvittiin taas, kun ABC Hirvaskangas siirtyi kesäkuun alussa takaisin 24/7 -palveluaikaan.

Seppälän ABC Pesukadun yhteydessä toimivalla Ässävuokrauksella tarjoamme asiakasomistajillemme monipuolisesti erilaisia tavaransiirron ja kuljetusten ratkaisuja. Asiakkaille vuokrattavaa kuljetuskalustoa lisättiin vuoden 2019 aikana, ja nyt siihen kuuluu eri kokoisia pakettiautoja, henkilöauto, vene- ja autotrailereita sekä kuomullisia ja avokärryjä.

Otamme oppia kokemuksista ja mahdollisesti laajennamme S-vuokrauspalveluja asiakasomistajien aitojen tarpeiden mukaisesti muihinkin tuotteisiin, vaikkapa kotitalouksissa tarvittaviin koneisiin. Jakamistaloutta vahvistavan ekologisen ajattelun myötä yhä useampi asiakasomistajamme haluaa turvautua harvemmin tarvittavien kuljetusvälineiden ja koneiden kohdalla mieluummin vuokraukseen ostamisen sijasta. Haluamme olla tässä muutoksessa mukana täyttämässä asiakasomistajiemme tarpeita.

Vuoden 2020 aikana ABC-liikennemyymälöidemme asiakkaat ottivat noutomyynnin entistä vahvemmin omakseen. Take away -ruoan myynti kasvoi vuoden aikana.

Yhä useammat asiakasomistajamme oivalsivat ABC-mobiilin toimivuuden ruoan ennakkotilauksen tekemisessä ja -maksamisessa sekä noutopöytä- että á la carte -ruokailussa. Selvässä kasvussa oli myös ruoan tilaaminen mobiilisovelluksella ABC-liikennemyymälöidemme piha-alueella sijaitseviin noutoparkkeihin.

Digiavusteisen asioinnin helppous näkyi asiakasomistajiemme ostokäyttäytymisessä ravintilapalvelujen lisäksi ABC-polttonesteautomaateilla sekä ABC-autopesupalveluissa, joissa mobiilitankkaaminen ja mobiilipesu kasvattivat suosiotaan.

Kevään 2020 aikana uudistimme Prisma Keljon piha-alueen autoilijan palvelut. Vanha ABC-mittarikenttä purettiin kokonaan ja tilalle rakennettiin uusi tankkauspiste, joka vastaa nykypäivän rakentamis- ja ympäristövaatimuksia. Keskimaan toiseksi suurimmalla automaattiasemalla valikoima laajentui kuuteen polttonestelaatuun.

Automaattiaseman uudistuksen lisäksi Prisma Keljon autopalvelualueelle rakennettiin ABC Carwash -autopesula, jota asiakasomistajamme olivatkin alueelle pitkään toivoneet. Keljon ABC Carwashissa on kaksi hallia ja kaksi pesukonetta, joilla varmistetaan sujuvampi asiointi ja palvelunopeus.

ABC Joutsa palkittiin syksyllä 2020 Keskimaan tavoitellulla supertiimin kunniatittelillä upeasta onnistumisesta kesäsesongissa. Valinnan perustelut kertovat yhdessä onnistumisen sankaritarinan:

”Kaikkien aikojen paras vuoden alku, joka pysähtyi maaliskuussa koronan vuoksi kuin seinään. Yksikkö suljettiin ja työryhmä siirtyi oman toimialan sekä marketkaupan tehtäviin, lähelle ja kauas.

Toimipaikan avauksen jälkeen kiivaasti käynnistyneeseen kesäsesonkiin startattiin selvästi aikaisempaa pienemmällä joukolla kokeneita osaajia. Uudet tulijat haalittiin avuksi sesongin aikana ja heidät saatiin nopeasti valmennettua tehtäviinsä.

Tuki muista yksiköistä otettiin poikkeuksellisen hyvin vastaan. Työtehtäviä ja -vuoroja on yhdistelty ennakkoluulottomasti ja niihin on tartuttu heittäytyen, empimättä ja rohkeasti, jotta hommasta selvitään yhdessä. Kaveria ei ole jätetty, ei omaa eikä vierasta.

Haasteista huolimatta toiminta on kesäkuun avauksesta lähtien ollut erinomaisella tasolla. Laatumittarit, tärkeimpänä asiakastyytyväisyys, ovat pysyneet koko ajan hyvällä tasolla. Tulos, uskomatonta kyllä, oli heinäkuun uusi ennätys.”

ABC Vaajakosken ravintolan sulkeuduttua keväällä, keittiövastaava Veikka Orenius siirtyi töihin Saarijärven S-marketiin.

– Ehdin olla vain neljä päivää lomautettuna, ennen kuin Keskimaan rekrystä tuli soitto ja minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä auttamaan Saarijärven S-marketiin. Asiaa ei tarvinnut miettiä. Lähdin mielelläni tutustumaan marketkauppaan, josta minulla ei aiempaa kokemusta ollut, paria ABC Marketin kassalle tehtyä piipahdusta lukuun ottamatta. Mitä enemmän oppii uusia asioita, sen parempi.

Veikka kertoi arvostavansa todella paljon sitä, että työantaja tarjoaa lomautuksen tilalle mahdollisuutta siirtyä toisiin työtehtäviin – ja työmatkoista maksetaan vieläpä kilometrikorvaus.

– Koen tärkeäksi, että minulla on mielekästä tekemistä, ja pystyn samalla omalta osaltani auttamaan asiakkaitamme selviytymään poikkeusoloissa, hän kommentoi.