Asiakasomistajuus

Asiakas-
omistajuus

Asiakasomistajuus luvut

Asiakasomistajana olet mukana tekemässä Keski-Suomesta parempaa paikkaa elää

Osuuskauppa on asiakasomistajalle erityisen kannattavaa kauppaa. Siinä korostuvat rinnakkain taloudellinen kannattavuus sekä yhteiskunnallinen vastuu. Osuuskauppatoiminnalla on Keski-Suomessa yli satavuotinen historia. Kyse on alusta alkaen ollut yhdessä tekemisestä – voimat yhdistämällä saamme monipuolisempia, ajanmukaisempia ja edullisempia palveluita. Osuustoiminta istuu nykyaikaankin mitä parhaiten, sillä yrityksiltä odotetaan pelkän rahanteon ja myynnin sijasta laajempaa vastuunkantoa.

134 695 asiakkaan omistama Keskimaa

Meillä asiakas saa olla omistaja. Toimintamme kivijalkana ovat edelleen osuustoiminnan historialliset periaatteet, kuten avoin jäsenyys, demokraattisuus ja tasa-arvo, jäsenelle kuuluva ostohyvitys sekä ylijäämän jako. Kaikki asiakasomistajat omistavat yhtä suuren osan osuuskaupastaan, ja muita omistajia ei ole.

Meitä Keskimaan asiakasomistajia oli vuoden 2020 lopussa yhteensä 134 695, mikä on 1 558 enemmän kuin vuotta aiemmin. Saamme suurimman osan tarvitsemistamme tuotteista ja palveluista omasta osuuskaupastamme – monipuolisia kaupan, ravintoloiden, hotellien ja liikennemyymälöiden sekä S-Pankin palveluja, digitaalisuutta, edullista hintatasoa ja tuntuvia etuja hyödyntäen.

Jokainen osto on kotiinpäin

Keskimaan liikkeisiin ostoja keskittämällä jokainen asiakas voi olla varma, että rahat jäävät Keski-Suomeen ja että tulos käytetään paikallisten palveluiden kehittämiseen. Helpottamalla asiakasomistajiemme arkea ja tuottamalla taloudellista hyötyä teemme omasta maakunnastamme meille kaikille paremman paikan elää – vastuullisesti ja pitkäjänteisesti.

Olemme kärkijoukoissa tuottamassa asiakasomistajillemme erilaisia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä digitaalisia palveluja, jotka auttavat asiakkaitamme sekä ostamaan että hoitamaan omia asiakasomistaja-asioitaan paikkariippumattomasti. Yksi tärkeimmistä digitaalisista työkaluistamme on S-mobiili, jonka oli ottanut käyttöönsä 96 582 asiakastamme vuoden 2020 loppuun mennessä. Vuodessa aktiivisten käyttäjien määrä nousi yli 14 000 henkilöllä. Keskisuomalaiset käyttävät S-mobiilia aktiivisemmin kuin minkään muun alueen asukkaat Suomessa.

S-mobiili on asiakasomistajille tarkoitettu mobiilisovellus, joka sisältää asiakasomistajuuteen sekä S-Pankin asiakkuuteen liittyviä palveluja, bonustietoja sekä ajankohtaisia etuja. S-mobiilissa voi tarkastella muun muassa omia bonustietoja, sähköisiä kassa- ja takuukuitteja ja oman osuuskaupan ajankohtaisia etuja ja kampanjoita. S-mobiilista löytyvät myös S-pankit palvelut.

Sovelluksen käytetyimpiä ominaisuuksia ovat oman bonuskertymän tarkistaminen, omien kassa- ja takuukuittien tallennus sähköiseen kuittiarkistoon, ajankohtaisten etukuponkien käyttö ja omien ostojen tarkastelu mm. kotimaisuusasteen tai hiilijalanjäljen muodossa.

Keskimaan alueen S-Pankin asiakaspalvelupisteet ovat osa Keskimaan toimintaa. S-Pankki on suomalainen pankki, jonka tehtävänä on tehdä asiakkaidensa arjesta sujuvaa. S-Pankki tarjoaa helppoja ja hyödyllisiä ratkaisuja päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen ja sijoittamiseen sekä hankintojen rahoittamiseen. Vuoden 2020 lopussa 93 prosenttia kaikista kirjautumisista S-Pankin sähköisiin palveluihin tapahtui S-Pankin ja S-ryhmän palvelut yhdistävästä S-mobiili-sovelluksesta.

Vuoden 2020 lopussa S-Pankilla oli 3,1 miljoonaa asiakasta. Heillä oli käytössään noin 2,4 miljoonaa kansainvälistä maksukorttia. Verkkopankin ja S-mobiilin käytön mahdollistavat pankkitunnukset oli vuoden loppuun mennessä ottanut käyttöönsä 2,1 miljoonaa asiakasta. S-Pankin taustalla on vahva osuustoiminnallinen arvomaailma ja keväällä 2020 suomalaiset arvioivat S-Pankin Suomen vastuullisimmaksi pankiksi jo 8. kerran peräkkäin Euroopan laajimmassa vastuullisuustutkimuksessa.

S-Pankin omistavat SOK (37,5 %), S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat (37,5 %), LähiTapiola Vahinkovakuutus (10 %), LähiTapiola Henkiyhtiö (3,5 %), LähiTapiolan alueyhtiöt (10 %) ja Elo (1,5 %).

Lue lisää S-pankin tilinpäätöstiedotteesta >>

Keski-Suomen ja keskisuomalaisten ihmisten hyvinvointi ovat Keskimaalle sydämen asia myös sponsorikohteiden valinnassa. Noudatamme sponsoroinnissa selkeitä periaatteita:

  • Tuemme pääasiassa lasten ja nuorten harrastamista sekä erilaisia alueellisia tapahtumia. 2020 vuoden aikana olemmekin päässeet auttamaan jo yli 21 900 lapsen ja nuoren harrastamista.
  • Yksittäisten henkilöiden sijasta kohdistamme urheilun saralla tukemme seuratoiminnalle.
  • Erilaisissa tapahtumayhteistöissä pyrimme siihen, että yhteistyön avulla voimme tuottaa asiakasomistajillemme etuja, esimerkiksi etuhintaisten lippujen myötä.

Koronavuoden aikana muokkasimme toimintamalleja sponsorointikumppaniemme kanssa jatkuvasti niin, että tukemamme kohteet olivat esim. ryhmäkoiltaan ja järjestämismalleiltaan osallistujille turvallisia. Lisäksi suurin osa tapahtumista, joissa meillä olisi ollut tarjota asiakasomistajillemme osallistumisetuja, jouduttiin järjestäjien puolesta peruuttamaan. Myös läpi tämän hankalan korona-ajan olemme tukeneet ja solmineet uusia sponsorointisopimuksia, jotta voimme omalta pieneltä osaltamme auttaa varmistamaan harrastus- ja tapahtumamahdollisuuksia myös korona-aikana ja sen jälkeen.

Sponsorointikumppaneidemme ja hyväntekeväisyyskohteidemme tarinoihin voi tutustua tarkemmin iloauttaa.fi.

Edustajisto 2021

Keskimaalla on yli 134 000 asiakasomistajaa. Asiakasomistajat pääsevät joka neljäs vuosi valitsemaan Osuuskauppa Keskimaalle edustajiston, joka edustaa koko omistajakuntaa osuuskaupan hallinnossa. Nykyisen edustajiston toimikausi on 2017–2021, seuraaviin vaaleihin asti. Vaaleissa valitaan edustajistoon 50 edustajaa seuraavalle nelivuotiskaudelle 2021-2024. Keskimaan edustajiston vaalit järjestetään lokakuussa 4.10.-17.10.2021.

Edustajiston tärkeimpiä tehtäviä ovat hallintoneuvoston nimeäminen, tilinpäätöksen vahvistaminen sekä tuloksenkäytöstä, muun muassa ylijäämänpalautuksesta päättäminen.

Jäsenalue 1, eteläinen

Anttonen Juhani, maanviljelijä, insmaj evp, Laukaa
Häkkinen Ari, maaseutuyrittäjä, Hankasalmi
Jatkonen Seija, yrittäjä, Jämsä
Kangas Riitta, tekstiilihuoltaja, Jämsä
Räisänen Heli, myyjä, Muurame
Lehtonen Jussi, maaseutuyrittäjä, Joutsa
Leskinen Sari, kassamyyjä, Kangasniemi
Mäntylä Erkki, rikosylikonstaapeli, Jämsä
Olkkonen Pasi, yrittäjä, Joutsa
Peltonen Tuula, erityisluokanopettaja, KM, Jämsä
Salmi Ulla, perhepäivähoitaja, Kuhmoinen
Uusipaasto Tarja, maaseutuyrittäjä, Jämsä


Jäsenalue 2, Jyväskylä

Asikainen Aimo, ylikonstaapeli, eläkeläinen, Jyväskylä
Blom Jari, toimitusjohtaja, Jyväskylä
Göös Riitta-Liisa, eläkeläinen, kotitalousopettaja, Jyväskylä
Huuskonen Irmeli, kassamyyjä, Jyväskylä
Jetsu Kati, sairaanhoitaja, Jyväskylä
Karppinen Sonja, erityispedagogiikan opiskelija, Jyväskylä
Katainen Eero, eläkeläinen, Jyväskylä
Kirjavainen Helena, maaseutuyrittäjä, Jyväskylä
Könttä Joonas, kansanedustaja, Jyväskylä
Leppänen Lea, eläkeläinen, sairaanhoitaja, Jyväskylä
Lyytinen Leena, lastentarhanopettaja, Jyväskylä
Melville Tony, lehtori, toimittaja, Jyväskylä
Mäkinen Riitta, kansanedustaja, Jyväskylä
Niekka Pentti, rehtori, KM, Jyväskylä
Pulli Terhi, LitM, Jyväskylä
Pöppönen Matti, puuseppämestari, Jyväskylä
Saarela Merja, sairaanhoitaja, Jyväskylä
Saarinen Arto, toimitusjohtaja, Jyväskylä
Savolainen Erkki, eläkeläinen, vanhempi konstaapeli, Jyväskylä
Sipinen Raija, yrittäjä, Jyväskylä
Starczewski Juhani, lastentarhanopettaja, eläkeläinen, Jyväskylä
Tuohimaa Eija, toiminnanjohtaja, Jyväskylä
Tuupainen Kauko, talousneuvos, eläkeläinen, Jyväskylä
Tynkkynen Heikki, kanttori, Jyväskylä
Wahlstedt-Niskanen Pirita, tutkija, lastenkirjailija, Jyväskylä
Vanhala Mauno, professori emeritus, Jyväskylä


Jäsenalue 3, pohjoinen    

Hakkarainen Teuvo, europarlamentaarikko, sahuri, Viitasaari
Heikkinen Katri-Maija, maaseutuyrittäjä, Multia
Kolari Riitta, lähihoitaja, Karstula
Kynnäs Päivi, myyjä, Saarijärvi
Lunttila Tommi, yrittäjä, maanviljelijä, Äänekoski
Minkkinen Mirja, ravitsemispäällikkö, Konnevesi
Piitulainen Maija, kunnallisneuvos, lausuntataiteilija, Äänekoski
Rantanen Hannu, eläinlääkäri, Uurainen
Sorri Erja, opettaja, Keuruu
Tuominen Marke, sosiaalialan ohjaaja, Äänekoski
Vesterinen Eija, myyjä, Viitasaari
Vornanen Outi, myyjä, Viitasaari

Hallintoneuvosto 2021

Hallintoneuvostoon kuuluu 21 jäsentä, joista 1/3 on vuosittain erovuorossa. Hallintoneuvoston tehtävänä on valvoa hallituksen ja toimitusjohtajan hoitamaa osuuskaupan hallintoa ja toiminnan tarkoituksen toteutumista parhaalla mahdollisella tavalla. Hallintoneuvosto valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan, valmistelee edustajiston kokouksessa esille tulevat asiat, antaa hallitukselle ohjeita laajakantoisista ja periaatteellisista asioista sekä vahvistaa keskeiset strategiat ja tavoitteet.

Keskimaan edustajisto valitsi syyskokouksessa 25.11.2020 hallintoneuvosto seuraavalle kaudelle. Entisinä jäseninä jatkamaan valittiin eteläiseltä alueelta Jorma Honkanen, Erkki Jormakka ja pohjoiselta alueelta Hanna Hautamäki sekä Henna Penttinen. Uusiksi hallintoneuvoston jäseniksi valittiin kaudeksi 2021-2023 eteläiseltä alueelta, Luhangasta Ahti Weijo. Jyväskylän alueelta hallintoneuvoston uusiksi jäseniksi valittiin Timo Rautiainen sekä Petri Pouta. Rautiainen ja Pouta ovat olleet aikaisemmin Keskimaan edustajiston jäseniä.

Osuuskauppa Keskimaan hallintoneuvoston puheenjohtajana vuonna 2021 jatkaa toimitusjohtaja Sami Kettunen Jyväskylästä ja hallintoneuvoston varapuheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Maria Hanho Keuruulta.

Hanho Maria, omistajayrittäjä, Keuruu
Hautamäki Hanna, maatilayrittäjä, Petäjävesi
Hautamäki Riitta-Maija, osastohoitaja, Jyväskylä
Hella Sanna, myyntipäällikkö, Jyväskylä (henkilöstön edustaja)
Honkanen Jorma, maatalousyrittäjä, Jämsä
Hovikoski Mervi, sairaanhoitaja, Jyväskylä
Huumarkangas Jouko, maanviljelijä, Kyyjärvi
Jormakka Erkki, yrittäjä, Hankasalmi
Kettunen Sami, toimitusjohtaja, Jyväskylä – hallintoneuvoston pj.
Kyrö Mika, rakennusmestari, Jämsä
Lappalainen Minna, johtaja, Kannonkoski
Penttinen Henna, myyjä, Äänekoski
Pernu Ilkka, eläkeläinen, ylihoitaja, Jyväskylä
Peura Timo, yrittäjä, Jyväskylä
Pouta Petri, huoltopäällikkö, Jyväskylä
Rautiainen Timo, myyntijohtaja, Jyväskylä
Saarimäki Reetta, opettaja, Muurame
Sahindal Anna-Leena, liikuntajohtaja, Jyväskylä
Timperi Kati-Erika, toiminnanjohtaja, Jyväskylä
Weijo Ahti, virallinen mittaaja, Luhanka
Venemies Mikko, apulaismyyntipäällikkö, Jyväskylä (henkilöstön edustaja)

Hallitus 2021

Hallituksen muodostavat toimitusjohtaja sekä neljä jäsentä. Tehtävänä on edistää osuuskaupan etua huolellisesti ja hoitaa sen asioita osuuskuntalain, osuuskunnan sääntöjen sekä edustajiston ja hallintoneuvoston antamien ohjeiden ja päätösten mukaisesti. Hallitus päättää strategioista, tavoitteista ja suunnitelmista.

Joulukuussa 2020 Keskimaan hallintoneuvosto valitsi Keskimaan hallituksen kaudelle 2021. Pitkäaikaisen hallituksen jäsenen Sari Harvia-Jyllinmaan jättäessä paikkansa Keskimaan hallituksessa, uutena jäsenenä hallitukseen valittiin markkinointijohtaja Suvi Tikkanen.

Lamberg Juha-Antti, professori, Jyväskylä
Tikkanen Suvi, markkinointijohtaja, Leppävesi
Uotinen Markku, vpj, toimitusjohtaja, Jyväskylä
Äänismaa Pekka, elinkeinopäällikkö, Jyväskylä
Määttä Antti, pj, toimitusjohtaja, kauppaneuvos, Muurame
Toivanen Niko, talousjohtaja – hallituksen sihteeri

Konsernijohtoryhmä 2021

Keskimaan konsernijohtoryhmän kokoonpano muuttui hieman vuoden 2020 aikana, kun market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja vaihtui Reima Loukkolan siirtyessä Osuuskauppa Arinaan hallintojohtajaksi syys-lokakuun vaihteessa. Uutena market- ja tavaratalokaupan toimialajohtajana aloitti 1.9.2020 alkaen Vesa Kyllönen.

Määttä Antti, toimitusjohtaja, kauppaneuvos
Kunelius Pasi, toimialajohtaja, matkailu- ja ravitsemiskauppa
Kyllönen Vesa, toimialajohtaja, market- ja tavaratalokauppa
Tervanen Heikki, toimialajohtaja, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa
Luoma Noora, viestintä- ja markkinointijohtaja
Thusberg Kaisamaria, henkilöstöjohtaja
Toivanen Niko, talousjohtaja