KESKIMAA TÄNÄÄN

Osuuskauppa Keskimaan
vuosikatsaus 2020

KESKIMAA
TÄNÄÄN

Osuuskauppa Keskimaan vuosikatsaus 2020

”Kaikkein tärkeintä meille on ollut viimeisen vuoden aikana, että toimipaikkamme ovat olleet turvallisia työskennellä ja asioida.”

Koronan vaikutukset vuoden 2020
toimintaan olivat kaksijakoiset

Vuosi 2020 oli koronan värittämä, millä oli kaksijakoiset vaikutukset Keskimaan toimintaan. Ihmiset viihtyivät enemmän kotona, mikä tarkoitti sitä, että marketkauppojemme myynnit kasvoivat, kun ruokailu siirtyi pääosin kotioloihin. Samaan aikaan vaikutukset ravintola- ja hotellikaupassa sekä liikennemyymälöissä ja Sokos-tavaratalossa olivat päinvastaiset. Keskimaan liikevaihto laski edellisestä vuodesta ja myös tulos heikkeni merkittävästi. Operatiivinen tuloksemme oli 14,2 miljoonaa euroa, ollen 2,3 % liikevaihdosta. Keskimaan vakavaraisuus pysyi edellisvuoden tasolla.

Matkailu- ja ravitsemiskauppa koronakriisin kärsijänä

Koronakriisin puhjettua Osuuskauppa Keskimaan myyntiä ja tulosta on kannatellut päivittäistavarakauppa. Päivittäistavarakauppa selviytyi koronavuodesta voittajana kasvattaen liikevaihtoa 8,6 %. Sen sijaan matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä liikennemyymälät ovat kamppailleet koronan tuomien poikkeuksellisten haasteiden kanssa.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa menetti lähes puolet myynnistä koronan vaikutusten myötä. Liikevaihto laski ennennäkemättömästi -45,1 %. Majoitusmarkkinan myynti laski edellisestä vuodesta, kun ulkomaiset turistit puuttuivat sekä työmatkustaminen oli minimissään.

Ravintoloissa kauppaa on tehty koronan ehdoilla, asiakkaiden turvallisuus edellä. Koronan vaikutukset näkyvät ravintola- ja matkailualalla vielä pitkään. Uskomme kuitenkin matkailu- ja ravintolakaupan elpymiseen, kun korona helpottaa. Monialaisena yrityksenä olemme pystyneet tarjoamaan matkailu- ja ravitsemisalan ammattilaisillemme töitä marketkaupan palveluissa.

Työtyytyväisyys ennätyslukemiin

Historiallisen vaikeasta vuodesta huolimatta Keskimaan vuotuisessa henkilöstötutkimuksessa saavutettiin kaikkien aikojen paras tulos. Ihmisten turvallisuudentunne ja työtyytyväisyys ovat säilyneet tai jopa kehittyneet haastavista olosuhteista huolimatta. Tulokset paranivat edellisestä vuodesta erinomaiselle AAA-tasolle.

Keskimaalaiset tekivät töitä poikkeusaikana haastavammissa olosuhteissa kuin koskaan aikaisemmin. Matkailu- ja ravitsemiskaupan sekä liikennemyymälöiden toimipaikkoja suljettiin osittain ja työntekijät siirtyivät avuksi marketkaupan palveluihin. Henkilökuntamme ammattitaitoinen toiminta on varmistanut sen, että toimipaikoissamme on ollut turvallista työskennellä ja asioida.

Investointeja ja palveluiden kehittämistä jatkettiin

Vakavaraisena ja monitoimialaisena yrityksenä olemme kuitenkin selvinneet haastavasta vuodesta ja pystyneet kehittämään ja investoimaan uusiin palveluihin Keski-Suomen alueella suunnitelmiemme mukaisesti. Kaikkein tärkeintä meille on kuitenkin ollut viimeisen vuoden aikana, että meidän toimipaikkamme ovat olleet turvallisia työskennellä ja asioida.

Henkilökuntamme ansaitsee suuren kiitoksen poikkeuksellisen haastavasta vuodesta.
Lämmin kiitos myös kaikille asiakasomistajillemme vuodesta 2020. Yhdessä tästä selvitään.

Antti Määttä
Toimitusjohtaja, kauppaneuvos

MYYNTI JA LIIKEVAIHTO

Myynti ja liikevaihto

TULOSKEHITYS

Tuloskehitys

INVESTOINNIT

Investoinnit

OMAVARAISUUSASTE

Omavaraisuusaste

JÄSENMÄÄRÄ

Jäsenmäärä

ASIAKASOMISTAJIEN PALKITSEMINEN

Asiakasomistajien palkitseminen

Keskimaalla tapahtui 2020

timeline_pre_loader

Koronan vaikutukset heijastuvat voimakkaasti Keskimaan toimintaan

Koronan vaikutukset alkavat näkymään voimakkaasti Keskimaan toiminnoissa maaliskuun puolessa välissä. Ensimmäisen kerran viestimme aiheesta 16.3.2020, jolloin kerroimme Keskimaan sopeuttamistoimista koronaviruksen vaikutuksen vuoksi. 724 keskimaalaista koskevat YT-neuvottelut käynnistyvät.

Lue lisää >>

Keskimaa sulkee kaikkien ravintoloiden asiakastilat 28.3.2020 alkaen


Suomen hallituksen vetoomuksen mukaisesti Keskimaan sulkee toistaiseksi kaikkien vielä auki olevien ravintoloiden asiakastilat 28.3.2020 alkaen. Ainoastaan ravintola Revolution sekä pikaruokaravintolat Hesburger Sokkari ja Hesburger Seppälä laajennettuna Pizza Buffan noutopitsa palvelulla toimivat noutoravintoloina.

Lue lisää >>

Prisma Seppälä palvelee 1.4.2020 alkaen ympärivuorokautisella aukioloajalla

Ravintoloiden ja koulujen ollessa suljettuina on ruokahuolto siirtynyt lähes kokonaan kotitalouksien vastuulle, mikä näkyy selvästi kotiin hankittavien ruokatarpeiden kasvuna. Asiakasvirtojen tasaamisen varmistamiseksi Prisma Seppälä on toistaiseksi avoinna kellon ympäri 24/7.

Lue lisää >>

Mestarin Herkun kokonaisvaltainen uudistus valmistuu

Mestarin Herkun kokonaisvaltainen uudistus valmistui maaliskuun 30. päivänä. Myymälän brändi, ilme ja valikoima uudistuivat pohjapiirustusta myöten. Avajaistapahtumaa ei kuitenkaan voitu koronatilanteen vuoksi järjestää.

Lue lisää >>

Keskimaan ruokakauppojen tilaus- ja noutopalvelu Kauppa-apu laajenee

Keskimaassa ruoan tilaus- noutopalvelu, Keskimaan Kauppa-apu-palvelu, on kehitetty ja laajennettu vastaamaan asiakkaiden tarpeita koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Toukokuussa palvelu saatiin käyttöön kaikissa Keskimaan 24 S-marketissa ja 14 Salessa, sekä lisäksi kolmessa ABC-marketissa.

Lue lisää >>

Keskimaa avaa kesäkuun alusta osan ravintoloista sekä ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalvelut

Keskimaa avaa kesäkuun alusta osan ravintoloista ja kaikkien ABC-liikennemyymälöiden ravintolapalvelut. Ravintoloista avataan ensi vaiheessa vain ne yksiköt, jotka pystytään kalustamaan turvallisesti turvaetäisyydet huomioiden.

Lue lisää >>

Energiajuomien myyntirajoitus alle 16-vuotiaille jää pysyväksi

Puolen vuoden myyntirajoituksen kokeilujakson jälkeen Keskimaa on päättänyt tehdä energiajuomien myyntikiellosta alle 16-vuotiaille pysyvän toimintamallin kaikissa Keskimaan toimipaikoissa.

Lue lisää >>

S-marketien myymäuudistukset ovat vauhdissa

Keskimaa on uudistanut toukokuun aikana S-market Korpilahden, Muuramen, Palokan, Vaajalan ja Äänekosken uuden S-market konseptin mukaisiksi. Mittavin remontti on toteutettu S-market Palokassa. Uudessa S-market konseptissa myymälämiljööt muuttuvat väljemmiksi, valoisammiksi ja modernimmiksi.

Lue lisää >>

Vesa Kyllösestä Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtaja

Vesa Kyllönen on nimitetty Osuuskauppa Keskimaan market- ja tavaratalokaupan toimialajohtajaksi 1.9.2020 alkaen. Keskimaan entinen marketkaupan toimialajohtaja Reima Loukkola siirtyi Osuuskauppa Arinan hallintojohtajaksi.

Lue lisää >>

Sale Toivakka uudistuu kokonaisvaltaisesti

S-ryhmän uusi pienmyymäläkonsepti saatiin Toivakan Saleen myymälän laajentamisen ja kokonaisvaltaisen uudistuksen myötä.

Lue lisää  >>

S-market Petäjävesi uudistuu

Kokonaisvaltaisessa S-marketin uudistuksessa myymäläilme on päivitetty uuden S-market konseptin mukaiseksi, myymäkierto on selkiytynyt ja kaikki vanhat kalusteet on uusittu.

Lue lisää >>

Ilo auttaa -hyväntekeväisyyskampanja toteutuu neljännen kerran

Keskimaa toteuttaa jo neljännen kerran Ilo auttaa -hyväntekeväisyyskampanjan, jossa keskitytään keskisuomalaisille iloa ja hyvää mieltä tuottaviin konkreettisiin tekoihin. 56 lahjoituskohteen myötä mahdollistetaan yli 101 000 keskisuomalaista kohtaamista. Lahjoituksen kokonaissumma on lähes 138 000 euroa.

Lue lisää >>