Vastuullisuus

VASTUULLISUUS

Vastuullisuus luvut

Vastuullisesti Keski-Suomessa

Yhdessä asiakasomistajiemme kanssa teemme konkreettisia tekoja yhteiskunnan hyväksi, ilmastonmuutosta vastaan ja kiertotalouden puolesta, eettisen toimintakulttuurin ja ihmisoikeuksien parantamiseksi sekä hyvinvoinnin ja terveyden hyväksi. Teemme oman osuutemme, jotta Suomesta ja omasta kotimaakunnastamme Keski-Suomesta tulisi entistäkin parempi paikka elää.

Toimintakulttuurimme perustuu avoimuuteen, läpinäkyvyyteen ja vastuullisuuteen, jonka merkitys on entisestään syventynyt viime vuosina. Sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen vastuullisuuden osa-alueilla erityisesti henkilöstöstä huolehtiminen, asiakastyytyväisyys ja ympäristönäkökulmien huomioiminen ovat toimintamme kehittämisen keskiössä, ja niitä mitataan säännöllisesti.

Vastuullisuutemme näkyy pieninä ja suurina arjen tekoina näitä periaatteita noudattaen:

  • Pidämme huolta toimintamme kannattavuudesta ja tuloksellisuudesta, mikä on vastuullisen toiminnan edellytys.
  • Turvaamme kauppapalvelut eri puolilla maakuntaa. Meillä on hyvä toimipaikkaverkosto.
  • Tuomme esiin kotimaisia ja paikallisia tuotteita.
  • Tuotamme omistajillemme hyvien etujen ja edullisten palvelujen avulla taloudellista hyötyä.
  • Tuemme oman alueemme ihmisten hyvinvointia edistävää harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa.
  • Kehitämme henkilöstön osaamista, kannustamme moniosaamiseen ja huolehdimme työntekijöidemme hyvinvoinnista.
  • Keski-Suomen suurimpana yksityisenä työnantajana ja kesätyöpaikkojen tarjoajana autamme nuoria työllistymään ja oppimaan työelämän pelisääntöjä.
  • Vähennämme hävikkiä, edistämme kiertotaloutta ja kestävää kulutusta sekä tehostamme energiankäyttöämme.

Vuoden 2020 keskeisin tekemisemme Keskimaassa oli työnteon ja asioinnin turvallisuuden takaaminen koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa, periaatteena mieluummin yli- kuin alireagointi. Kaikki mahdolliset turvatoimet toteutettiin tinkimättömästi ja tiukalla aikataululla. Esimerkiksi käsidesit asiakaskäyttöön saatiin poikkeustilanteen alkamisen jälkeen viikon sisällä kaikkiin toimipaikkoihin. Ensimmäiset suojapleksit oli hankittu ja asennettu kaksi viikkoa sen jälkeen, kun rajoitukset tulivat voimaan. Keskimaalaiset ohjeistettiin huhtikuusta lähtien käyttämään kasvosuojainta aina asiakastiloissa työskenneltäessä, mikäli pleksi ei suojaa mahdolliselta pisaratartunnalta. Kesällä koronatilanteen suvantovaiheessa kasvosuojuksen käyttö oli vapaaehtoista, mutta otettiin syksyllä jälleen osaksi henkilöstön työvarustusta heti, kun pandemian toinen aalto osoitti alkamisen merkkejä.

Keskimaan keskeiset koronatoimet löytyvät täältä

Loppuvuodesta 2020 toteutimme jo neljännen kerran Ilo auttaa -hyväntekeväisyyskampanjan. Tällä kertaa lahjoitusvarat, lähes 138 000 euroa, ohjattiin konkreettisiin tekoihin, jotka auttavat keskisuomalaisia kohtaamaan toisensa poikkeusaikaan sopivalla tavalla. Hakemuksia tuli yli 130 taholta. Lahjoituskohteiksi valikoitui 55 toimijaa ja 56 kohdetta, jotka koskettavat ennakkoarvioiden mukaan yli 101 000 keskisuomalaista loppuvuoden 2020 sekä vuoden 2021 aikana.

Lue lisää >>

Kesästä 2020 lähtien asiakkaamme ovat voineet ohjata 25 myymälässämme palautuspulloista ja -tölkeistä kertyvät eurot hyväntekeväisyyteen, lahjoituskohteina muun muassa 4H-yhdistykset sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastot. Jokaiselle pullonpalautuslahjoituksessa mukana olevalle myymälälle on valittu 1–3 paikallista kohdetta kerrallaan. Lahjoituskohteilla on oltava rahankeräyslupa, jotta ne voidaan ottaa mukaan toimintamalliin.

Lue lisää >>

Käyttämämme sähkö tuotetaan sataprosenttisesti uusiutuvilla energiamuodoilla, pääosin S-ryhmän omalla tuulivoimalla sekä paikallisesti myymälöiden katoille asennetuilla aurinkopaneeleilla. Aurinko- ja tuulivoiman lisäksi kuluttamaamme sähköä tuotetaan alkuperätakuun mukaisesti vesi- ja biovoimalla.

Tuulivoimatuotannosta vastaa Gigawatti Oy, joka on S-ryhmän sähkönhankintayhtiön S-Voiman sataprosenttisessa omistuksessa. Keskimaa omistaa 5,4 % Gigawatin tuotantoon oikeuttavista S-Voiman osakkeista. Gigawatti omistaa kolme tuotannossa olevaa tuulipuistoa, yhteensä 35 voimalaa Simossa, Raahessa ja Siikaisilla. Rakenteilla on myös 27 voimalan tuulivoimapuisto Simoon. Uuden puiston valmistuttua tuulivoiman osuus nousee kulutuksessamme noin 80 prosenttiin vuodesta 2022 alkaen.

Omissa toimipaikoissamme tuotetun aurinkosähkön osuus kasvoi vuoden 2020 aikana Saarijärven, Suolahden, Jämsän ja Petäjäveden S-marketien katoille asennettujen aurinkopaneelien myötä. Jo aiemmin aurinkosähköjärjestelmä on valjastettu sähkön tuotantoon S-market Savelassa, S-market Hankasalmella, ABC Hirvaskankaalla sekä Seppälän Prismassa.

Kaikkiaan aurinkosähköä käyttöömme tuotti vuoden 2020 lopussa 3 974 aurinkopaneelia, joiden vuosituottoennuste on yhteensä 1 013 MWh. Vuositasolla aurinkopaneelien tuotto on 5-10 % kiinteistön energiankulutuksesta. Kesäkuukausina toimipaikan kulutus voidaan hetkellisesti kattaa kokonaan omalla sähköntuotannolla.

Aurinkosähkön merkitys tulee edelleen kasvamaan: vuonna 2021 aurinkopaneelit asennetaan Säynätsalon Salen, Keljonkankaan ABC:n sekä Joutsan, Karstulan, Viitasaaren ja Tikkakosken S-marketin katolle.

Energian säästämisen ja toiminnasta syntyvän hiilijalanjäljen pienentämisen keskeisiä keinojamme ovat aurinkopaneelien lisääminen (vähentää ostettavan sähkön osuutta), kaupan kylmäjärjestelmien uusiminen, lämpöpumppujen asentaminen, led-valaistukseen siirtyminen sekä kulutuksen ohjauksen optimointi. Vihreällä, puupolttoaineella ja biokaasulla tuotetulla kaukolämmöllä lämmitetään useita toimipaikkojamme, muun muassa Kauppakeskus Sokkari, Keljon Prisma sekä Original Sokos Hotel Alexandra.

Vuoden 2020 aikana vähensimme energiankulutustamme 5,9 % eli yli 200 omakotitalon vuosikulusta vastaavan määrän. Vertailukelpoinen sähkönkulutuksemme pieneni 1,5 %. Vettä kului 18,6 % ja lämpöä 14,9 % edellisvuotta vähemmän.

Koronarajoitusten vaikutus näkyi energiankulutuksessa voimakkaimmin huhti-toukokuussa. Liikenneasemiemme, ravintoloidemme ja hotelliemme sulkeminen sekä toiminnan merkittävä supistaminen useiksi viikoiksi vähensi koko Keskimaan sähkön kulutusta 9 % ja veden kulutusta peräti 47 % edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Toiminnastamme syntyvän jätteen määrä pieneni vuoden aikana 66 000 kiloa (- 1 %). Jätteet menivät hyötykäyttöön 99-prosenttisesti: joko polton kautta lämmöntuotantoon tai uusien tuotteiden valmistukseen. Kierrätysaste oli 72 %.

Biojätteen määrää onnistuimme vähentämään edelleen. Menekkiä vastaavien tilausmäärien sekä vanhenemassa olevien elintarviketuotteiden hinnanalennuskäytännön ohella biojätteen syntymiseen vaikutti merkittävästi Sale-myymälöistä aloitettu, ja keväällä 2020 kaikkiin Keskimaan kauppoihin sekä ABC-liikennemyymälöihin laajentunut Eilisen tähdet -toimintamalli: syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukkaan laatuseulaan kiinni jäävät hedelmät ja vihannekset myydään valmiiksi pussitettuina 60 sentin kilohinnalla. Huhti-joulukuun aikana Eilisen tähdet -myynti oli 133 502 kiloa, mikä oli suoraan pois biojätteestä.

ABC-liikennemyymälöissämme ja ravintoloissamme hävikin vähentämisessä on saatu hyviä tuloksia menekkiä ennakoimalla ja ruoan valmistusmääriä pienentämällä. Biojätteisiin päätyvän ruoan määrä vähentyi vuoden 2020 aikana entisestään, kun kaikki ABC:t sekä Seppälän Buffa ja Presso, Original Sokos Hotel Alexandran aamiais- ja kokousravintola Franseska sekä Solo Sokos Hotel Paviljongin Trattoria Aukio aamiaisineen liittyivät mukaan hävikkiruoan vähentämiseen ResQ-mobiilisovelluksen avulla.

Energian tuotantoon ja käyttöön liittyvästä toiminnastamme syntyvät päästöt ovat pienentyneet 26,4 % vuoden 2017 tasoon verrattuna. Jatkamme edelleen tiukkaa linjaamme, jolla pyrimme hiilinegatiiviseksi vuoteen 2025 mennessä, keinoina uusiutuvan energian käyttö sekä investointien energiatehokkuuden lisääminen. Loput päästöistä kompensoidaan hiiltä sitomalla.

Keskimaan hiilijalanjälki 2017–2020

2017   11 210 tn CO2e

2018  10 745 tn CO2e

2019  7 792 tn CO2e

2020 8252 tn CO2e

Keskimaa on vakavarainen yritys, minkä ansiosta olemme pystyneet jatkamaan suunnitelmien mukaisia investointeja palvelujen kehittämiseen haastavasta vuodesta huolimatta. Investointien kokonaissumma oli 24,8 miljoonaa euroa.

Toimipaikka- ja konseptiuudistusten toteutuskohteet 2020:

  • Mestarin Herkku
  • Prisma Keljo
    Prisma Palokka (uudistus jatkuu julkisivu- ja piha-alueiden osalta kesällä 2021)
  • S-market Hankasalmi
  • S-market Joutsa
  • S-market Kangasniemi
  • S-market Keuruu
  • S-market Korpilahti
  • S-market Muurame
  • S-market Palokka
  • S-market Petäjävesi
  • S-market Tikkakoski
  • S-market Vaajala
  • S-market Äänekoski
  • Sale Toivakka
  • Ravintola Revolution
  • ABC Prisma Keljo
  • ABC CarWash Keljo
  • ABC Hannikaisenkatu

Lisäksi Jyväskylän Tourulassa käynnistyi kokonaan uuden S-marketin rakentaminen olemassa olevaan kauppakeskuskiinteistöön. Jyväskylän keskustassa aloitettiin puolestaan uuden Rosso-ravintolan tilojen remontointi Asemakadun ja Vapaudenkadun kulmassa sijaitsevassa kiinteistössä.

Toiminnastamme syntyvä taloudellinen hyöty ei lähde maailmalle, vaan jää meille keskisuomalaisille, oman maakuntamme elinvoimaisuuden ylläpitämiseen ja vahvistamiseen, myös verojen muodossa.

Valtiolle ja kunnille tilitettäviä veroja ja maksuja kuvaava verojalanjälkemme vuonna 2020 oli ennakkotiedon mukaan 98,7 miljoona euroa. Yhteisö- ja kulutusverojen lisäksi summaan sisältyy veroluonteisia henkilöstömaksuja sekä palkoista tehdyt ennakonpidätykset.

Yhteisöveroa maksoimme yhteensä 2,2 miljoonaa euroa (ennakkotieto).

Keskimaan kumppaneina on noin 120 paikallista elintarvikealan yritystä. Useille, erityisesti pienille mikrotason yrittäjille olemme tuotteiden tärkein jälleenmyyntikanava. Keskimaan kaupoissa myytiin viime vuonna Keski-Suomessa valmistettuja tuotteita lähes 31 miljoonalla eurolla, myynnin kasvua vuoteen 2019 oli jopa 6,7 %.